GettyImages-720037_2577036a
Düzenli takip hem annenin hem bebeğin güvencesi

Gebelik öncesinde, bebeÄŸi 9 ay besleyip büyütecek anne vücudunun yeterlilik yönünden taranması ile baÅŸlayan süreç, testler, ultrason takibi, muayeneler ve bilgilendirmelerle doÄŸuma kadar devam ediyor

Günümüzde çiftler "Bebek istiyoruz" yerine "SaÄŸlıklı bebek istiyoruz" demeli, çünkü tıbbın geldiÄŸi noktada gebelik boyunca pek çok sorunu önceden öngörmek ve tedbir almak mümkün.
SaÄŸlıklı bebek için gereken saÄŸlıklı yumurta ve saÄŸlıklı spermdir. Ancak 400 bin yumurta içinden en saÄŸlıklı olanı bu noktada tanımlayamazsınız. EÅŸinizin 60 milyon sperminin içinden hangisinin yumurtayı dölleyeceÄŸini de bilemezsiniz.

SOY AÄžACI TARAMASI


Burada yapabileceÄŸiniz ÅŸey, gebelik öncesinde soy aÄŸacınızı incelemek. Çiftler aile geçmiÅŸini sorgulayacak. Genetik geçiÅŸli hastalık var mı, ailede bebek kaybı yaÅŸanmış mı?.. Bununla ilgili sorun varsa acaba bu tanımlanabilen bir hastalık mı diye genetik danışmanlık alınmalı. Diyelim sorun yok.

ANNE KENDÄ°NÄ° HAZIRLAMALI


BebeÄŸe gebelik boyunca ev sahipliÄŸi yapacak anne adayı, "Ben bu kapasitede miyim?" diye sorgulayacak. Hemogram tahlili ile kansızlık, demir eksikliÄŸi, talasemi taşıyıcılığı vb var mı, ÅŸekerle, guatrla ilgili sıkıntı var mı bakılacak. Toksoplazma gibi hastalıklar ve kızamıkçık geçirip geçirmediÄŸi sorgulanacak. Anne adayı kızamıkçık geçirmediyse, aşısını yaptırıp 3-4 ay gebelik ertelenmeli. Bunun dışında folik asit ve B 12 gibi eksikler var mı sorgulamak ve gebelikten üç ay önce folik asit alımına baÅŸlamak gerekir.


Gebelik elde edildi ve çift kontrole geldi. GebeliÄŸin saÄŸlıklı olup olmadığını;
1. Fiziksel deÄŸiÅŸikliklerle
2. Biyokimyasal deÄŸiÅŸiklerle
anlayabiliriz.
Gebelik ürünü rahim içine yerleÅŸtiÄŸinde plasenta, özel bir hormon salgılıyor: Beta HcG. Beta HcG, testlerde 100'lü rakamları geçtiÄŸinde biyokimyasal gebelik kesinleÅŸmiÅŸ olur. Bu deÄŸer, kan yoluyla idrara geçtiÄŸinde, idrar testinde çift çizgiyi gördüÄŸümüz an gebelik için pozitif diyoruz.
Hamilelikle birlikte vücutta iki ÅŸey deÄŸiÅŸiyor. Birincisi vücutta normalde olmayan Beta HcG hormonu giderek artıyor, ikincisi; progesteron dediÄŸimiz gebeliÄŸin devamını saÄŸlayan hormon artıyor. Ä°kisinin deÄŸiÅŸmesi gebeliÄŸe baÄŸlı sekonder deÄŸiÅŸiklikleri meydana getiriyor. Sabah bulantıları, hazımsızlık, sık tuvalete gitme, ağızda metal tat, tükürük salgısının deÄŸiÅŸmesi, diÅŸetlerinde ÅŸiÅŸme, kanama... Ve anne adayı 'Doktora gideyim' diyor.
Çok erken giderse gebelik kesesi görülmeyebilir. Beta HcG 1500 üniteyi geçmeden rahim içinde gebelik kesesi görülmez. Bu da aÅŸağı yukarı 14 günlük bir periyoddur.

 

Gebelik kesesini döllenme tüpte olduÄŸu için kese bazen tüpte takılıp kalabiliyor. Böyle olduÄŸu zaman rahim içine giremiyor. Buna 'dış gebelik' diyoruz. Keseyi rahim içinde gördüÄŸümüz zaman artık siz klinik olarak da gebesiniz diyebiliyoruz.

 


Keseyi görmek yeterli deÄŸil. Rahim içinde keseyi görerek kimyasal gebelik olmadığını gördük. Daha sonra genetik ÅŸifrenin doÄŸu verilip verilmediÄŸini anlamak gerekir. Bunun için de fetusu görmek gerekir.
GebeliÄŸin iki türlü takibi vardır. Birisi ampiriktir. Görsel olarak izlersiniz. Diyelim gebemiz 6 haftalıkken geldi. Ä°ki hafta sonra çağırdınız 8 hafta, 2 hafta sonra çağırdınız 10 hafta... SaÄŸlıklı, gününe uygun bir büyüme gözlemlediniz. Bu ampirik takip.
Bir de bilimsel veriler var. 11-13. hafta arası, ikili testin veri tabanı olarak kullanıldığı dönem.
Down sendromu dışında dudak damak yarığı, ayak topuÄŸunun arkaya doÄŸru olması, ayak baÅŸ parmağının ayrık olması, beyin, kalp ve böbreklerde anomaliler de down sendromu açısından uyarıcı olabilir.
Bunlardan biri varsa, 2'li ve 3'lü testlerde de ÅŸüpheye düÅŸersek amniyosenteze yönlendirme olasılığımız artıyor.
2'li, 3'lü, 4'lü testte sadece down sendromu arıyoruz. Ama bebekte beyin ve kalple ilgili sıkıntılar olabilir. Karın ön duvarı açıklıkları olabilir. Bunlara da down sendromu kadar önem verilmesi lazım. Buna "ikinci basamak ultrason" diyoruz. Halk arasında renkli ultrason veya fetal tarama olarak da adlandırılıyor. Mutlaka bu taramanın da yapılması lazım.
Bazen, "Amniyosentez yaptırdık baÅŸka ÅŸeye ihtiyaç var mı?" deniyor. Dudak damak yarığı amniyosentezde saptanmaz. Fetal taramanın esas amacı; 5 sistemin taranmasıdır. Bundan; sinir, dolaşım, hareket, sindirim ve boÅŸaltım sistemidir.
Fetal tarama ile bu sistemlerin varlığı ve fonksiyoları hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Bu bilgilerle baÅŸka hastalıkların varlığını sorgulamak da mümkün oluyor. Dudak damak yarığı buna en güzel örnek. Kimsenin başına gelmesin ama diyelim dudak damak yarığı gördük. Bu bilgi ne veriyor bize? Çocuk doÄŸunca ameliyat olacak. Ayrıca dudak damak yarığı varsa, down sendromu olasılığı da artıyor. Fetal taramada dudak damak yarığı yok dediÄŸimizde bu olasılıkları da ekarte etmiÅŸ oluyoruz.
Avantajı bu. Bununla beraber organ anomalisi görmesek bile, bütün sistemler normal olsa bile, down sendromu yine de olabilir. Yüzde 100 olmaz diyemiyoruz.
Sonuç olarak testlerimizi ve fetal taramayı yaptık. Bu bize ÅŸunu kazandırıyor: Yüzde 85-92, hatta bazılarına göre yüzde 95 doÄŸruluk oranı ile bu bebek saÄŸlıklıdır diyebiliyoruz. Bunların cevabının 20. haftaya kadar verilmesi lazım.
Fetal tarama yaptıktan sonra herhangi bir problem yoksa anne adayını ayda bir izliyoruz. Bundan sonrasında anne adayını iki şekilde uyarıyoruz:
1. Gebeliğin sağlıklı gittiğini,
2. Bebeğin sağlıklı olduğunu
anlaması lazım.

AÇ MIYIM, YORGUN MUYUM?

 

BebeÄŸin hareketlerini izleyecek. Hissediyorsa bebek saÄŸlıklıdır. Özellikle 32. haftadan sonra 24 veya 10 saatte bir hareketi, anne adayının hissetmesi lazım. Hangi dönemde olursa olsun, bebeÄŸin hareketini hisetmiyorsa öncelikle telaÅŸ yapmayacak. Sonra kendine ÅŸu soruyu soracak: "Aç mıyım, yorgun muyum?" Açım diyorsa, tercihen ÅŸekerli bir ÅŸeyler yiyecek ve 40 dakika sol yanına uzanacak. SaÄŸlıklı bebek 40 dakika içinde az veya çok hareket eder. Bebek istirahate raÄŸmen hiç hareket etmiyorsa hekim tarafından mutlaka muayene edilecek. Bu, bebeÄŸin anne karnında saÄŸlıklı olup olmadığını anlamak adına hamileliÄŸin 2. ve 3. döneminde yapılması gerekenler.


ERKEN DOÄžUMU ÖNLEMEK Ä°ÇÄ°N
Taramayı 20. haftaya kadar bitirdik . 2'li ve 3'lü tarama testleri, biyokimyasal testler yapıldı ve 'bebek saÄŸlıklı' dedik. Bundan sonra bebek dış ortama uyum saÄŸlayacak yaÅŸamsal yetenekleri kazanıncaya kadar doÄŸmasını istemiyoruz. Yani su kesesi açılmayacak, rahim kasılmayacak ki 37 haftayı (prematüre sınırını) geçsin.
Bunun için anne adayı;
* Vajinal enfeksiyon ve komşu organ enfeksiyonlarından korunmalı,
* Vücut ısısı 37.5'i geçerse mutlaka hekimini bilgilendirmeli.

 

Sık ultrason bebeÄŸe zarar vermez. Erken dönem gebelik kayıplarında genellikle ultrason suçlanır ama bu doÄŸru deÄŸil.


Ultrason doÄŸum öncesinde annenin bebekle buluÅŸma alanı bir anlamda. Sıklık açısından abartıya kaçılıyor mu?
Karşılıklı taviz diyelim. Özellikle ilk aylarda anne adayının birçok sıkıntısı var. Hormonal deÄŸiÅŸikliklerle beraber sinir, gerginlik, bulantılar, eÅŸten destek görememek, iÅŸ koÅŸulları... Bu ortam istilasında pozitif bir ÅŸey yok. Bebek ölü mü, canlı mı bilgisi yok.. 15 günde bir ultrasonda bebeÄŸi görmek bu dönemde anne adayına büyük moral veriyor.

Ä°kili test nedir?
Down sendromu riskini gebeliÄŸin erken döneminde belirler. BebeÄŸin ense kalınlığı ve baÅŸ-popo mesafesi ölçüldükten sonra anneden kan alınır. Görülebiliyorsa burun kemiÄŸi ölçülür ve bu bilgilerle birlikte annenin yaşı ve kilosu bilgisayar ortamına aktarılarak 'down sendromu risk belirlemesi' yapılır. DeÄŸer 1/250'nin altına indiÄŸi zaman, "Acaba bebek down sendromlu mu?" sorusunu getirir ama mutlak deÄŸildir. Bu; 249 anne saÄŸlıklı, biri down sendromlu doÄŸuracak anlamına gelir.
kutu..kutu..kutu...

Üçlü test nedir?
16-22'nci haftalar arasında, anne adayının kanında üç ayrı hormon incelenir. Beraberinde annenin yaşı, gebelik haftası ve kilosu bilgisayara aktarılarak 'down sendromu risk olasılığı' hesaplanır.
Ä°kili veya üçlü testte sorun çıkması, bebekte mutlaka down sendromu olduÄŸu anlamına gelmez.

Amniyosentez nedir?
Amniyosentezde; bebeÄŸin içinde bulunduÄŸu amniyon sıvısından örnek alınarak kromozomlarına bakılır. Gebelikte 16-20. hafta arası veya 22. haftada yapılır. Ä°kili ve üçlü test sonuçları down sendromu riski yönünden ÅŸüpheli çıkarsa yapılır. Amniyosentez uygulamalarında eskiden kanama, düÅŸük ve enfeksiyon daha sık görülürdü. Bununla birlikte yine de amniyosentez nedeniyle saÄŸlıklı bebek kaybedilebilir. Bu risk 1/200 oranındadır.

 

Op Dr A.Refik KeleÅŸ / Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı / Ä°RENBE

  • Gönderiyi PaylaÅŸ