pexels-photo-88647
Kadınlarda İdrar Kaçırma

Ä°drar kaçırma problemi (üriner inkontinans) hemen her yaÅŸtaki kadınları görülebilen, sadece kadınların bireysel yaÅŸamına deÄŸil, sosyal yaÅŸamına olan etkileri nedeniyle çok hassas ve önemli bir sorundur. KiÅŸileri, “utanma” duygusu nedeniyle sosyal yaÅŸamdan “el-ayak çekmek”, evden dışarı çıkmamak gibi yalnızlığa itebilmektedir.

Ä°drar kaçırma eÄŸer yaÅŸam kalitesini olumsuz etkileyecek sıklık ve miktarda ise “hekime baÅŸvurmak” gereklidir. Çünkü buna neden olan ve altta yatan önemli bir sebep var olabilir.

Bu yazıda “hassas” konuyu açıklamaya, risk faktörleri ve tedavi seçeneklerini ele almaya çalışacağım.

Ä°drar kaçırma nedir?

Ä°stemsiz idrar çıkışı, mesane (idrar torbası) ve üretra (idrar dış borucuÄŸu) ’nun idrarı tutamamasıdır.

Ä°drar kaçırma ne kadar sık görülür? YaÅŸ ile görülme sıklığı arasında iliÅŸki var mıdır?

Ä°drar kaçırma hemen her yaÅŸ ve her iki cinste de görülebilen bir sorundur. Özellikle kadınlarda, aynı yaÅŸ grubundaki erkeklere göre çok daha sık görülmektedir, araÅŸtırmalara göre 30-60 yaÅŸ grubundaki kadınlarda görülme sıklığı %30 civarında iken aynı yaÅŸ grubu erkeklerde bu %1.5-5 civarında olarak bulunmuÅŸtur. YaÅŸ ile birlikte görülme sıklığı artar, ileri yaÅŸ grubunda %50-84 civarında yani 10 kadından 5-8’inde görülen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ä°drar kaçırmanın farklı tipleri var mı?

Evet. Genel “idrar kaçırma=inkontinans” baÅŸlığı altında toplanan 5 farklı temel tipi var. Bu farklı tipleri ÅŸu ÅŸekilde özetlemek mümkündür;

  1. Stres inkontinans: En sık görülen idrar kaçırma tipidir. Karın içi basıncın artmasıyla yani örneÄŸin öksürme, hapşırma, gülme, ağırlık kaldırma, egzersiz vb ile olan idrar kaçırma.
  2. Urge inkontinans (aşırı aktif mesane) : Acil idrar hissi ile gelen idrar kaçırma. Ä°kinci en sık idrar kaçırma tipidir. Bu durumda mesane (idrar torbası) bir nedenle aniden kasılır ve idrarı dışarı atar.  Aniden gelen bir idrar kaçırmadır. Su sesi, vücut pozisyonunda ani deÄŸiÅŸiklik, cinsel iliÅŸki (özellikle orgazm ile) bu tür idrar kaçırmayı tetikleyebilir.
  3. Mikst inkontinans: Yukarıdaki her iki tipin birlikte olduÄŸu idrar kaçırma.
  4. TaÅŸma inkontinansı: Bu durumda mesane gelen idrarın tamamını tutamaz veya tam boÅŸaltamadığı için adeta “damla damla” idrar kaçar. Bu tür idrar kaçırma erkeklerde daha sıktır ve genellikle prostat büyümesi durumlarında görülür.
  5. Fonksiyonel inkontinans: Ä°drarı tutamamaya yol açan fiziksel veya sinir sistemini ilgilendiren hastalıklar ile idrar kaçırma. ÖrneÄŸin demans (bunama), tuvalete gidememe, artrit (düÄŸmelerini açamama) vb.

Ä°drar kaçırmanın risk faktörleri nelerdir?

Ä°drar kaçırma açısından en önemli ve deÄŸiÅŸtirilebilir risk faktörleri ŞİŞMANLIK ve SÄ°GARA dır. Genel olarak risk faktörlerini ÅŸu ÅŸekilde özetlemek mümkündür;

  • ÅžiÅŸmanlık
  • Sigara
  • YaÅŸ
  • Kronik (uzun süreli) öksürük ile giden akciÄŸer hastalıkları (ör. Kronik Obstrüktif AkciÄŸer Hastalığı-KOAH)
  • Menopoz sonrası östrojen azalması
  • Åžeker hastalığı (DÄ°ABET)
  • Kalp Hastalığı
  • Üreme organları ile ilgili urlar
  • DiÄŸer bazı hastalıklar(omurilik hastalıkları, böbrek hastalıkları, baÄŸ dokusu hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları)
  • Bazı ilaçlar (idrar söktürücüler, bazı tansiyon ilaçları, psikolojik gevÅŸetici ilaçlar, sinirleri etkileyen bazı ilaçlar, kas gevÅŸeticiler, reçetesiz satılan bazı alerji ilaçları vb)

Ä°drar kaçırma sorunu olduÄŸunda hangi testleri yaptırmalıyım?

Bu konuda hekimin görüÅŸmesi, sizden aldığı bilgiler ve muayenesi son derece önemlidir. Bunun dışında idrar kaçırma açısından sıklığı, zamanı belirlemek adına özel “idrar günlüÄŸü” tutulması, idrarda mikrop olup olmadığının araÅŸtırılması (idrar kültür antibiyogramı), ÅŸeker problemi olup olmadığının araÅŸtırılması, muayenede pamuk çubuklu test, öksürme ile muayene, muayene sonrası kalan idrar hacminin ölçülmesi(PVR) , gerekirse mesane içinin gözlenmesi (sistoskopi) , gerekirse idrar akımı, kaçırma miktarı ve ne zaman kaçtığını belirleyen testler (ürodinami testleri) yapılmaktadır. Bu testler hastaların verdiÄŸi bilgiler ve hekim muayenesi doÄŸrultusunda istenmektedir. Ä°yi bir ön inceleme idrar kaçırma sorununun çözümünde anahtar husustur.

Ä°drar kaçırmada tedavi nasıl olmalı?

Öncelikle idrar kaçırma sorunun yukarıda belirtilen tiplerden hangisine uyduÄŸu belirlenmelidir. Buna göre stres tipi idrar kaçırmada öncelikle egzersiz ile bu bölgedeki kasların güçlendirilmesi önerilir. Ancak sıklıkla bu yeterli olamamakta ve “askı ameliyatları” uygulanması gerekmektedir. Urge tipi idrar kaçırmada mesane jimnastiÄŸi (mesane eÄŸitimi) ve ilaçlar tedavi için uygundur. Mikst (karışık) tip idrar kaçırmada hangi tip ağırlıklıysa o yönde tedavi planlanır. Son iki tip idrar kaçırmada ise nedenin tedavisi gerekmektedir. 

Ä°drar kaçırma sorununda ilaç tedavisi mümkün mü yoksa ameliyat ÅŸart mı?

Ä°drar kaçırmanın hangi tip olduÄŸu tedavi planlanmasında son derece önemlidir. Her idrar kaçırmasında ameliyat yapılmaz, hatta bazı tip idrar kaçırmalarda (ör. urge inkontinans) ameliyat daha büyük idrar sorunlarına yol açabilir.

Stres inkontinans için yapılan ameliyatlar nelerdir?

Bu ameliyatların temelinde mesane (idrar torbası) ile üretra (idrar dış deliÄŸi) arasındaki olması gereken ancak bozulmuÅŸ “açının” temini esas hedeftir. Bunun için karından veya vajinal bölgeden yapılan ve temelde “askı” ameliyatları denilen ameliyatlar yapılmaktadır. Hangi ameliyatın yapılması gerektiÄŸi kiÅŸi bazında muayeneler sonrası belirlenmektedir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Ameliyat sonrasında yapılan ameliyatın özelliÄŸine göre kontrollere gelmek, ağır kaldırmamak, kilo, sigara gibi risk faktörlerini uzaklaÅŸtırmak hekim olarak bizlerin arzusudur. Bu yakınma nedeniyle ameliyat olmuÅŸ hastaların baÅŸarılı ameliyatı bizleri de hekimler olarak mutlu etmektedir.

Ä°drar kaçırma gibi kiÅŸi yaÅŸamında önemli bir sorunun üstesinden gelmenin ilk ÅŸartı bu sorunu dile getirmektir. Ä°renbe ekibi olarak bu tür hastalarımıza yardımcı olmak için her türlü inceleme ve tedaviyi yapmaya bizler hazırız.

Hepinize saÄŸlıklı ve keyifli günler dileÄŸimle…

Prof. Dr. Ümit Ä°NCEBOZ / Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı / Ä°RENBE

  • Gönderiyi PaylaÅŸ