pexels-photo-1464822
Tüp Bebek gebeliği ve riskli gebelikler

Ä°lk 3 aya dikkat

Tüp bebek yöntemiyle hamile kalan anne adaylarının gebeliÄŸin özellikle ilk 3 ayında daha dikkatli izlenmesi gerekiyor.
Tüp bebeÄŸe baÅŸvuran anne adayının gebeliÄŸi, ilerleyen yaÅŸla birlikte yaÅŸanabilecek sorunları da gündeme getiriyor. Anneden veya bebekten kaynaklanabilen bu sorunlar ciddi boyutlara ulaÅŸabildiÄŸi için takipler büyük bir titizlikle yapılması gerekiyor.

Yüksek riskli gebeliklerin görülme sıklığı; her 5 gebelikten biri yüksek riskli gebeliktir. Ancak tüp bebek merkezi gibi referans merkezlerinde bu oran her iki gebelikten birine dek yükselebiliyor.

Bir gebelik neden riskli olabilir?

Anne adayının kronik bir saÄŸlık sorunu olması, önceki gebelikte riskli gebelik oluÅŸturacak bir tıbbi sorun yaÅŸamış olması, gebelik kaybı öyküsünün bulunması önemlidir.
Ayrıca;

* 35 yaÅŸ üzerinde kromozomal anomalili bebek ihtimali artar.
* 17 yaş altında bebekte gelişme geriliği olabilir.
* Ä°kiz veya üçüz gebelikte erken doÄŸum ve benzeri çoÄŸul gebelik sorunları ile karşılaÅŸma riski yükselir.
* Åžeker, guatr, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, kansızlık veya pıhtılaÅŸma sorunları varsa risk artar.

Tüp bebek yöntemi ile saÄŸlanan gebelikleri riskli gebelik olarak özellikle gebeliÄŸin ilk 3 ayında evet. Ancak tüp bebek yöntemine baÄŸlı olan ve olmayan riskler var. Genellikle daha ileri yaÅŸlarda saÄŸlanan bu gebeliklerde yaÅŸa ve kiÅŸinin eÅŸlik eden genel saÄŸlık sorunlarına baÄŸlı risk artışı daha sık karşımıza çıkıyor. Tüp bebek tedavi programına giren kadınlarda guatr, insülin direnci ve pıhtılaÅŸma sorunları gibi saÄŸlık problemlerinin görülme olasılığı artıyor. Ayrıca kromozom anomalilerine de daha sık rastlanıyor. Genel toplumda kromozom anormalliklerine yüzde 2-3 oranında rastlanırken, tüp bebeÄŸe baÅŸvuran çiftlerde bu oran yüzde 5-6 olarak tespit ediliyor. Yani zaten artmış bir risk söz konusu. Bu nedenle gebelik öncesi genetik danışmanlık ve gebelik sırasında genetik bozukluk olasılığına karşı daha dikkatli olunması gerekiyor.

İlk 3 ay neden farklı?

Embriyo transferi iÅŸleminden 12 gün sonra gebelik testi yapılıyor. Bu bekleme sürecinde embriyoların tutunmasını saÄŸlamak için bazı destek tedavileri kullanılıyor. Bu ilaçların bebeÄŸin plasentası oluÅŸana dek bir miktar devam edilmesi gerekiyor. Ancak destek ilaçlara raÄŸmen bu yöntemle saÄŸlanan gebeliklerde erken gebelik kayıpları riski genel toplumdan biraz fazla.


ÜST ÜSTE Ä°KÄ° DÜÅžÜK

EÄŸer anne tek düÅŸük yapmış ise yüksek riskli gebelik kapsamına alınmaz. Ancak üst üste iki veya üç düÅŸük yapmış bir kadına doktoru ileri saÄŸlık taramalarını yapmalıdır.

DüÅŸük tehdidi tablosu çok erken gebelikte ortaya çıkıyorsa rahim içindeki bebekte ağır bir anormallik olasılığı yüzde 65'lere kadar çıkar. Dolayısıyla gebeliÄŸin düÅŸükle sonuçlanması 'saÄŸlıksız olanın doÄŸal yolla elenmesi mekanizması' olabilir. Ancak eÅŸlik eden saÄŸlık sorunlarının tedavi edilmesi ile saÄŸlıklı bebeÄŸin düÅŸükle kaybedilmesi önlenebilir.

Riskli gebelik kategorilerinin ilk sıralarında yer alan çoÄŸul gebeliklerde bebek sayısı arttıkça gebelik süreci kısalmakta ve daha erken doÄŸum olmaktadır. Kuvöz bakımı her zaman baÅŸarı öyküleri ile deÄŸil bebekte kalıcı saÄŸlık sorunları ile sonuçlanabilmektedir.


Riskli gebeliğin belirtileri var mı? Anne adayı bunu anlayabilir mi?

Anne adaylarının saptayabileceÄŸi bazı risk faktörleri vardır.

Özellikle erken uyarı sistemlerine dikkat; Kanama, aÄŸrı ve ateÅŸ! Ä°lk 3 ayda bu 3 durum bebek için tehlikeli olabilir. DüÅŸük riski ilk 8 haftada daha fazladır. Ancak vajinal kanama gebeliÄŸin her döneminde acil bir sorundur. GebeliÄŸin ilerleyen dönemlerinde de aynı belirtilere dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca ellerde, ayaklarda ve yüzde ÅŸiÅŸme (ödem), 20. haftadan sonra haftada 400-500 gram veya ayda 2 kg. üstünde kilo alınması; kan basıncının 14/9 veya üstünde olması, gözlerde sinek uçuÅŸması veya görme bulanıklığı gibi belirtiler veya bebeÄŸin daha az oynaması riskli gebeliÄŸe ait ipuçlarıdır. Ayrıca vajinal akıntıların artması, kasık aÄŸrısı, su gelmesi, baÅŸ aÄŸrıları, ÅŸiddetli bulantı, aÄŸrılı ve sık idrar diÄŸer önemli saÄŸlık sorunlara iÅŸaret edebilir. Bu tür durumlarda gebelerin derhal doktoruna haber vermesi gerekir.

Erken dönemde gebelik kesesinin rahmin için olduÄŸu, çoÄŸul gebelik mi, çift yumurta ikizi mi gibi kritik soruların cevabını ultrason muayenesi veriyor. Yüksek riskli gebelik ise üç-dört haftada bir yapılacak ultrason ile bebeÄŸin büyümesi izlenir ve olası yapı anormallikleri saptanmaya çalışılır.
Bunun dışında gebeliÄŸin 11-14. haftası arasında ikili test ve 'ense kalınlığı' ölçülerek down sendromlu bebek riski saptanır. 16-18 haftalarda anne kanında yapılacak 'AFP ölçümü veya üçlü/dörtlü tarama testi'yle yine kromozomal anomali ve 'nöral tüp defekti' saptanabilir. Ultrason ile anormallik taşıyan bebeklerin büyük çoÄŸunluÄŸu saptanabilir.

Kromozom anomalileri açısından risk varsa bebeÄŸin eÅŸinden (plasenta) biopsi veya içinde yüzdüÄŸü sıvıdan (amniosentez) örnek almak suretiyle kesin tanı konabilir. Gebelik ÅŸekeri, preeklampsi gibi saÄŸlık sorunları için beslenme programları, gereÄŸinde ilaç tedavisi ve anne adayının izlemi yapılmalıdır. DüÅŸük riski ve erken doÄŸum riski varlığında istirahat ve ilaç tedavileri ile oldukça baÅŸarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Ä°kili test nedir?
Down sendromu riskini gebeliÄŸin erken döneminde belirler. BebeÄŸin ense kalınlığı ve baÅŸ-popo mesafesi ölçüldükten sonra anneden kan alınır. Görülebiliyorsa burun kemiÄŸi ölçülür ve bu bilgilerle birlikte annenin yaşı ve kilosu bilgisayar ortamına aktarılarak 'down sendromu risk belirlemesi' yapılır. DeÄŸer 1/250'nin altına indiÄŸi zaman, "Acaba bebek down sendromlu mu?" sorusunu getirir ama mutlak deÄŸildir. Bu; 249 anne saÄŸlıklı, biri down sendromlu doÄŸuracak anlamına gelir.

Üçlü test nedir?
16-22'nci haftalar arasında, anne adayının kanında üç ayrı hormon incelenir. Beraberinde annenin yaşı, gebelik haftası ve kilosu bilgisayara aktarılarak 'down sendromu risk olasılığı' hesaplanır.
Ä°kili veya üçlü testte sorun çıkması, bebekte mutlaka down sendromu olduÄŸu anlamına gelmez.

Dörtlü test nedir?

Amniyosentez nedir?
Amniyosentezde; bebeÄŸin içinde bulunduÄŸu amniyon sıvısından örnek alınarak kromozomlarına bakılır. Gebelikte 16-20. hafta arası veya 22. haftada yapılır. Ä°kili ve üçlü test sonuçları down sendromu riski yönünden ÅŸüpheli çıkarsa yapılır. Amniyosentez uygulamalarında eskiden kanama, düÅŸük ve enfeksiyon daha sık görülürdü. Bununla birlikte yine de amniyosentez nedeniyle saÄŸlıklı bebek kaybedilebilir. Bu risk 1/200 oranındadır.

Testlerin yanılma payı Elbette var. ÖrneÄŸin ultrason ile anormalllikleri saptama oranı ultrasonu yapan kiÅŸinin tecrübesi ve bilgi birikimiyle ve cihazın teknik olanakları ile yakından iliÅŸkili. Ayrıca büyük sakatlıkların yakalanma olasılığı fazla iken ufak anormalliklerin (örneÄŸin parmak anomalisi veya yarık dudak) atlanması ihtimali daha fazladır. Yanılma payı yüzde 5-20 arasında deÄŸiÅŸir. Ä°kili test ve ilk 3 ay ultrason taraması ÅŸu an için en yüksek tespit oranlarına sahip olmakla birlikte anomali riski hiçbir zaman sıfır düzeyine indirilememektedir. GebeliÄŸin deÄŸiÅŸen dönemlerinde taramalara devam edilmesi bu anlamda önem kazanıyor.

Anne adayının saÄŸlık sorunlarına baÄŸlı riskli gebeliklerde iyi klinik yönetim ile gebelik daha saÄŸlıklı geçirilebilir. Ancak yaÅŸamla baÄŸdaÅŸmayan veya yaÅŸamı sırasında çok ağır sorunlara neden olabilecek anormallik taşıyan gebeliklerde tedavi söz konusu deÄŸildir. Gebelik sonlandırılmalıdır.

Daha önce riskli gebelik geçiren bir kadının bunu tekrar yaÅŸama olasılığı yüksekir. ÖrneÄŸin anne daha önce down sendromlu bir bebek doÄŸurmuÅŸ ise yaşına bağımlı olmaksızın tekrar aynı sorunlu bebek doÄŸurma olasılığı artar. Anne diyabet hastası ise her gebelik risklidir veya annede kan uyuÅŸmazlığı varsa bu problemin bir sonraki gebelikte tekrarlama riski yüksektir. Annede tansiyon yüksekliÄŸi ve böbrek yetmezliÄŸi varsa yine bu her gebelik için risk oluÅŸturur.

Tüp bebek gebelikleri, gebelik öncesi anne adayının tam bir saÄŸlık taraması bu kiÅŸilerde yapılıyor. Aslında gebelik öncesi danışmanlık herkes için çok önemlidir. Aile hekiminizin de yapabileceÄŸi kan grubu, kan sayımı, guatr, ÅŸeker, bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık ve tam idrar tahlilleri yol gösterici olacaktır.

Folik asit, suda çözünen bir B vitamini türüdür. Türk mutfağında aslında folik asitten zengin birçok besin var. ÖrneÄŸin ıspanak, marul, limon, kavun, dana eti, portakal ve domates gibi besinlerde bolca folik asit bulunuyor. Ancak besinlerden alınan miktar yeterli olmayabileceÄŸinden mutlaka aşırı olmayan dozlarda ek folik asit alınmasını öneriyoruz. Toplumumuz için B 12 ve demir eksikliÄŸi de dikkatli olunması gereken sorunlar

 

Op Dr A.Refik Keleş / Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / İrenbe

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ