iStock_000004489421Large
Tüp Bebek Laboratuvarından; Merak Ettikleriniz

 

Tüp bebek tedavisinin baÅŸarısında laboratuar koÅŸullarınının önemi nedir ?

Tüp bebek tedavilerinde en önemli faktörlerden biri laboratuar koÅŸullarıdır ve tedavinin baÅŸarısında çok kritik bir rol oynamaktadır. Laboratuvardan maksimum verimin elde edilmesi öncelikle iyi planlanmış bir düzenli bir laboratuvar, ileri teknolojik ekipman, deneyimli embriyologlar, titiz bir çalışma ve ciddi bir kalite kontrol sisteminin kurulması ile mümkündür. BaÅŸarıyı belirleyen unsurlar her zaman detaylarda gizli olduÄŸundan çalışma ortamı ve cihazların düzenli ve sık aralıklarla kontrol edilmesi ve aksaklıkların anında giderilmesi zorunludur.

Tüp bebekte embriyo transferi kısıtlaması nasıl uygulanmaktadır?

Tüp bebek tedavisinde Transfer edilecek embriyo sayısı 1-2 arasında deÄŸiÅŸmektedir. Embriyo sayısı belirlenirken kadının yaşı, embriyoların kalitesi ve daha önceki IVF denemeleri göz önünde tutulmaktadır. Türkiye’ deki ilgili yönetmeliÄŸe göre 35 yaşın altında ilk iki (2) tüpbebek tedavisinde 1 adet, sonrasında en fazla 2 adet embriyo transfer edilebilinir. 35 YaÅŸ ve üstünde ise geçmiÅŸ IVF denemelerine bakılmaksızın en fazla 2 adet embriyo transfer edilebilinir.

Embriyoların hangi günde transfer edileceÄŸine nasıl karar verilir?

Embriyo transferinin hangi gün yapılacağına karar vermeden önce, embriyoloji ekibi ve doktorlar mutlaka birlikte hasta profilini gözönünde bulundurarak karar vermelidir.

Embriyo transferine karar verilirken belli baÅŸlı unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle her hasta kendi içinde özel olarak deÄŸerlendirilip, tüp bebek tedavisine hangi nedenle karar verildiÄŸi, daha önce denemeleri varsa sonuçları, kadının yaşı, embriyo geliÅŸim özellikleri, PGT (preimplantasyon genetik tanı) yapılıp yapılmayacağı, elde edilen yumurta ve geliÅŸen embriyo sayısı ve embriyonun günlük geliÅŸimleri deÄŸerlendirilip hangi gün transfer yapılacağına karar verilir.Embriyo transferi en erken 2. günde en geç ise 6. günde olmak üzere 2, 3, 4, 5 ve 6. günlerde yapılabilir.

 Transfer edilmeyen ve kullanılmamış olan embriyolara ne olur ?

Transfer sonrası arta kalan kaliteli embriyolar dondurularak saklanabilir

Transfer edilmeyen ancak gebelik ÅŸansı yüksek olan ve iyi kalitede geliÅŸim gösteren bu embriyolar dondurularak (Dondurulan embriyolar beÅŸ seneye kadar çiftlerin yazılı izni alınması koÅŸuluyla saklanabilmektedir) ileri bir dönemde kullanılabilmektedir.  Böylelikle daha basit bir yöntemle çiftlerin yeni bir tüp bebek tedavisinin getireceÄŸi maddi ve tıbbi külfetleri azaltılabilmektedir.
 

Blastosist ne demektir?

Embriyo seçiminde daha iyi embriyoyu belirleyebilmek adına, beÅŸinci güne kadar laboratuvarda  takip edilen ve gebelik potansiyeli daha  yüksek olan embriyodur.

Yumurta ve sperm hücresinin döllenmesinde oluÅŸan zigot (döllenmiÅŸ yumurta) bölünerek çoÄŸalmaya ve geliÅŸmeye baÅŸlar. Bu normal gebeliklerde de tüp bebek ile oluÅŸan döllenmede de aynı ÅŸekilde olur. Yumurta döllenmeden sonra bölünerek 2 hücreli, 4 hücreli, 8 hücreli hücre topluluÄŸu halini alır. Ä°kinci, üçüncü günlerde 4-8 hücreli ve içerisinde boÅŸluk olmayan bir hücre yumağı halindedir. Döllenmeden sonraki 5. güne gelindiÄŸinde içerisinde bir boÅŸluk içeren etrafı hücrelerle çevrili bir hal alır, bu haline blastosist denir. Normal yolla oluÅŸan gebeliklerde blastosist embriyonun rahim duvarına tutunmadan hemen önce aldığı haldir.
 

Hangi durumlarda embriyo dondurma yapılabilir?

Öncelikle embriyo dondurma/çözme tedavilerinin etkin kullanılabilmesi için tedavi hizmeti veren merkezde çok iyi bir kriyoprezervasyon hizmetinin verilmesi gerekmektedir. Ancak sonuçtan istenilen baÅŸarıyı elde edebilmek için teknolojik altyapıdan, embriyologların deneyimine kadar birçok etken söz konusu olabilmektedir.

GeliÅŸmiÅŸ teknolojik altyapı koÅŸullarıyla birlikte, dondurulacak embriyo kalitesi ve seçimi ilk aÅŸamada çok önem taşımaktadır. Sonrasında ise dondurma sırasında kullanılacak yöntem ve embriyologların deneyimi gelmektedir. Bu etkenlerden dolayı birçok tüp bebek merkezi embriyo dondurma ve çözme hizmeti vermesine raÄŸmen tedavideki baÅŸarı oranları arasında ciddi farklılık göstermektedir.

Ä°yi ve kaliteli bir tüp bebek merkezinde embriyo dondurma ÅŸansı verilen hasta sayısı yüksektir. Bununla birlikte daha da önemli noktalardan biri dondurulup çözülen embriyolar ile elde edilen gebelik ÅŸansı en az taze embriyolar ile gerçekleÅŸtirilen tedaviler kadar ve hatta tedavi daha doÄŸal bir rahim ortamında yapıldığı için daha yüksektir.

Kimlere embriyo dondurma önerilir?

Teknolojik imkanlarla birlikte bugün embriyo dondurma önerilen hasta profilinde de deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸanmaktadır. GeçmiÅŸ yıllarda belirli sayıda ve kalitede embriyosu olan çiftlere önerilen bu yöntem artık tek bir kaliteli embriyosu olan çiftlere de önerilebilmektedir. Önemli olan embriyonun geliÅŸim düzeyi ve kalitesinin uygun olmasıdır.

Embriyo dondurma seçeneÄŸi sadece tedavi sonrası arta kalan embriyoları olan çiftlerin yanında tedavinin durdurulması veya ertelenmesi gereken durumlarda kullanılan etkin bir çözüm olmaktadır. ÖrneÄŸin, Ovaryen Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS) adı verilen yani kadının tedavi gördüÄŸü sırada yumurtalıklarının kullanılan hormon ve ilaçlara aşırı yanıt vermesi durumunda geliÅŸen tüm embriyolar erken geliÅŸim aÅŸamalarında dondurularak saklanabilmektedir. Böylece hastanın klinik tablosu normale döner dönmez embriyolar çözülerek transfer iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilmekte ve böylece yüksek gebelik oranları elde edilebilmektedir.

Bazı klinikler ayrıca yumurta geliÅŸimi amacıyla hormon/ilaç kullanımı yüksek dozlarda olan ve bu sebep ile rahim içi zarının embriyoyu tutma kapasitesinin düÅŸtüÄŸünü düÅŸündükleri olgularda veya tedavi sırasında rahimde gözlenen ve embriyonun tutunmasını engelleyici yapıların varlığında (myom, polip vb.) da embriyo dondurmadan yararlanmaktadır. Bu durumda tüm embriyolar dondurulmakta ve problemlerin/engellerin ortadan kaldırılmasından sonra rahim daha saÄŸlıklı ve doÄŸal ortamına ulaşınca embriyolar çözülerek transfer edilmektedir. Bu yöntemle de yüksek gebelik oranları elde etmek mümkün olabilmektedir.

Embriyo dondurma yönteminin faydalı olduÄŸu bir baÅŸka yaklaşım ise embriyolarında genetik tanı yapılması planlanan çiftlerdir. Yüksek genetik bozukluk riski taşıyan fakat tedavide sınırlı sayıda yumurta ve embriyo elde edilebilen çiftlerde geliÅŸen embriyolar dondurulabilmekte, birden fazla kez yumurta geliÅŸtirme ve embriyo elde etme iÅŸlemlerinden sonra dondurularak biriktirilen embriyolar birlikte genetik inceleme aÅŸamasına alınmaktadır. Böylece genetik test maliyeti de ciddi oranda azaltılabilmektedir.

OOSİT (YUMURTA) DONDURULMASI hangi durumlarda, kimlere yapılabilir?

Tıpkı embriyolarda olduÄŸu gibi yumurtalarında dondurularak saklanması ve daha sonra çözülerek embriyo oluÅŸturulması mümkündür ve günümüzde baÅŸarı ile uygulanmaktadır Daha genç yaÅŸlarda alınarak baÅŸarıyla saklanan yumurtalar ileriki yıllarda bebek isteyen anne adayları için adeta zamanı durdurmakta , yumurtanın yaşı aradan geçen yıllara raÄŸmen hastadan ilk alındığı yıllarda olduÄŸu kadar saÄŸlıklı kalmaktadır.

Ülkemizde hangi tıbbi durumlarda kadınların yumurtalarını (oositler) dondurmak için baÅŸvurabileceÄŸi SaÄŸlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiÅŸtir. 30 Eylül 2014 tarihinde yayınlanan bir yönetmelik ile evli olmayan ancak yumurtalık rezervi azalmış, henüz doÄŸurmamış veya aile öyküsünde erken menopoz hikâyesi bulunan kadınlar yumurtalarını dondurarak saklatabilecektir. Bu durumun üç uzman tabipten oluÅŸan saÄŸlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi durumunda yumurtalar dondurulabilmektedir. Ayrıca, kemoterapi ve radyoterapi gibi oosit hücrelerine zarar veren tedavilerde veya üreme iÅŸlevinin kaybedilmesine yol açacak ameliyatlar öncesinde (yumurtalıkların alınması gibi) oositlerin dondurulması mümkündür. Yumurta dondurulması aynı embriyolarda olduÄŸu merkezimizde vitrifikasyon (camlaÅŸtırma) yöntemi ile uygulanmaktadır. Bu amaçla kullanılan solüsyon ve protokollerdeki iyileÅŸmelerle artık taze denemelere benzer sonuçlar elde edilmektedir.

Dondurulan oositler, ilgili yönetmelikteki sınırlama çerçevesinde, en fazla 5 sene saklanabilmektedir. Fakat SaÄŸlık Bakanlığı’na dilekçe ile uzatma talebinin iletilmesi halinde bu sürenin uzatılabileceÄŸi de belirtilmiÅŸtir.

KarşılaÅŸtırmalı Genomik Hibridizasyon (CGH) – Kapsamlı Kromozom Taraması nedir?

Yakın bir zaman öncesine kadar sadece belirli kromozomların incelenmesi yapılabiliyorken artık günümüzde genetik ayıklama yöntemi ile tüm kromozomlar detaylı olarak incelenebiliyor. Kapsamlı kromozom analizi tüp bebek uygulamalarında embriyoların rahme transferi öncesinde gerçekleÅŸtirilen ve embriyoların FISH yöntemi ile sadece seçilmiÅŸ belirli kromozomlar için deÄŸil, mevcut tüm kromozomlar yönünden (24 farklı kromozom) incelenebildiÄŸi bir yöntemdir.

Ä°ncelenen tüm kromozomlar yönünden normal bulunan bir embriyo her zaman gebelik oluÅŸturur mu?

Kromozomal bozukluk nedeni ile gebelik oluÅŸmaması, veya oluÅŸan gebeliÄŸin erken dönemlerde kaybedilmesi riski her yaÅŸta yaÅŸanabilecek bir durum. Fakat kadın yaşının özellikle 35’in üzerinde olduÄŸu çiftlerde özellikle ciddi olarak artmakta. Bu nedenle genetik ayıklama ile normal embriyoların seçilmesi bu riski belirgin oranda azaltıyor. DiÄŸer taraftan gebelik oluÅŸması için sadece genetik olarak normal bir embriyo elde etmek yeterli deÄŸil. SaÄŸlıklı bir rahim dokusu da gebelik oluÅŸması için olmazsa olmaz bir kriter.

Bu yöntemin halen rutinde kullanılan PGT yöntemi’ne kıyasla ne gibi farkları var?

Bugün pek çok klinikte verilen PGT hizmeti “Floresan In Situ Hibridizasyon” (FISH) adı verilen bir teknik ile uygulanır ve bu teknikte embriyolar genellikle sadece seçilmiÅŸ kromozomlar (5, 7 veya 9) yönünden incelenir. Ä°ncelenecek kromozomlar canlı doÄŸum ile sonuçlanabilecek genetik bozuklukları veya erken dönem düÅŸüklerde yüksek oranda gözlenen kromozom problemlerini kapsadığından 9 kromozomun tarandığı PGT uygulamalarında embriyoda oluÅŸabilecek kromozomal bozuklukların %60-80’i tespit edilebilmektedir.

Bununla birlikte kalan %20-40’luk bir kromozom bozukluÄŸu bu teknik ile tespit edilemediÄŸinden 9 kromozom yönünden incelenmiÅŸ ve “normal” bulunmuÅŸ bir embriyonun gebelik oluÅŸturamamasının altında bu incelenemeyen kromozomlardaki bir bozukluk yatabilmektedir.

Kapsamlı kromozom taraması ile tüm kromozom bölgeleri detaylı olarak görülebildiÄŸinden, incelenen 24 farklı kromozom yönünden normal olan bir embriyonun transferi ile gebelik oranlarında da bir artış saÄŸlanabilmektedir.

Embriyo Takip sistemi nasıl yapılmaktadır?

Tüp bebek laboratuvarımız hastalarına dünya standartlarında bir hizmet sunabilmek ve güvenilir bir ÅŸekilde sürekli artan bir baÅŸarı oranına ulaÅŸmak için alanındaki tüm yenilikleri takip etmekte ve bunları uygulamaya koymaktadır. Bu amaçla Sürekli Embriyo Ä°zleme Sistemi Tüp Bebek Laboratuvarımızda kullanılmaya baÅŸlanmıştır.

Embriyo izleme sistemi embriyonuzun dış ortama fazla maruz kalmadan geliÅŸmesini saÄŸlamaktadır. Embriyo takip sistemi bize embriyonun bölünme hızına göre rahim içerisine tutunma potansiyeli yüksek olan embriyoyu göstererek gebelik oranlarını arttırmamızı saÄŸlar.

Günümüzde kullanılan sistemlerle embriyo belirli günlerde ve sürelerde inkübatör denilen cihazların içerisinden çıkarılarak kontrol edilmektedi, bu da embriyonun dış ortama fazla maruz kalmasına sebep olmaktadır. Dış ortama fazla maruz kalan embriyonun kalitesi ve rahim içerisine tutunma potansiyeli düÅŸmektedir. Embriyo takip sisteminde bu risk tamamen ortadan kalkmakta inkübatör içerisinden embriyo çıkartılmadan ekrandan izlenmektedir. Embriyo takip sistemi  sayesinde embriyolarınızın geliÅŸimini anlık izleyebiliyor dilerseniz embriyonuzun bu muhteÅŸem yolculuÄŸuna siz de tanık olabiliyorsunuz.


Banu Eniseler / Embriyolog / Ä°RENBE

 

 

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ