ishal
Yaz Ä°shalleri

Yaz Ä°shalleri

Çocuklarda yaz aylarında baÅŸta ishal olmak üzere bazı enfeksiyon hastalıklarında artış görülmektedir.

Genellikle 0-5 yaÅŸ grubunda çocuklarda rastlanan ve 2 yaÅŸ altında ciddi sıvı kaybına yol açabilen bir durumdur.

Yazın hava sıcaklığının ve nem oranın artması ile besinlerin saklama koÅŸullarına baÄŸlı olarak mikroorganizmaların ve ürettikleri toksinlerin miktarında artış görülür. Ayrıca seyahat etme, havuz ve denize girme enfeksiyonla karşılaÅŸma riskini artırmaktadır.

Belirtiler

Ä°shal günden üçten fazla sıvı dışkı yapma olarak tanımlanabilir. Virüslerin neden olduÄŸu ishallerde su gibi fazla sayıda dışkı görülürken, bakteri ve parazitlerde sümüksü bazen kanlı dışkı olabilir. AteÅŸ yüksekliÄŸi, kusma, iÅŸtahsızlık belirtiler de eÅŸlik edebilir. Küçük çocuklarda vücuttaki su oranı yüksek olduÄŸundan sıvı kaybı daha hızlı oluÅŸabilir. Susuzluk hissine ek olarak, ağız kuruluÄŸu, halsizlik, uykuya eÄŸilim, idrar miktarında ve sayısında azalma, idrar renginde koyulaÅŸma sıvı kaybı olduÄŸunu düÅŸündüren belirtilerdir. Bu durumlarda saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurmak gerekir.

Ä°shalde beslenme ve tedavi

Anne sütünün içindeki bazı maddeler ishalden korur ve çabuk iyileÅŸmesini saÄŸlar. Anne sütü almayan bebeklerde ishale yakalanma oranı daha yüksektir. Ä°shal durumunda anne sütüne mutlaka devam edilmeli, bebek sık emzirilmelidir. Kusma olsa bile emzirme bırakılmamalıdır. Daha büyük çocuklarda bol su, ayran, bitki çayları gibi içecekler önerilir. Vücutta mineral ve su kaybını dengeleyen yiyecekler tüketilmelidir. Elma, ÅŸeftali, muz,  haÅŸlanmış patates, pirinç lapası, yoÄŸurt potasyum gibi mineraller bakımından zengindir.

Tedavide probiotik içeren ilaçlar kullanılır. Sümüksü kanlı kaka yüksek ateÅŸ olan çocuklarda gaita testi ile uygun tedavi seçilir. Ağızdan sıvı alamayan, ÅŸiddetli sıvı kaybı olan olgularda damar yolu ile serum tedavisi gerekebilir.

Korunma

Ä°çecek ve yiyeceklerin yıkandığı sıvıların temiz olduÄŸuna emin olunmalıdır.

Yiyecekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir.

Mümkün olduÄŸunca dışarıda satılan yiyecekler tüketilmemelidir.

Havuz yerine deniz tercih edilmeli, havuzların temizliğinden emin olunmalıdır.

El temizliÄŸine dikkat etmeli, çocuklara da tuvaletten sonra yemeklerden önce el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Ayrıca 2 aylık bebeklere rotavirüs aşısı yapılmalıdır.

 

 

  • Gönderiyi PaylaÅŸ